Oxette utilizeaza materiale de cea mai buna calitate in realizarea bijuteriilor si accesoriilor, argint 925 sau otel inoxidabil, ele fiind acoperite cu un strat protector de rodiu, aur de 18K sau ruteniu. Materialele folosite nu contin nichel. In realizarea produselor designerii Oxette folosesc si pietre naturale semipretioase, importate din intreaga lume.
Toate produsele Oxette sunt realizate in principal manual cu ajutorul celor mai noi tehnici, in laboratorul companiei.
Definitie piatra pretioasa: O piatra pretioasa este forma cristalina a unui mineral care este cautat pentru frumusetea, raritatea si rezistenta sa. Pietrele semipretioase sunt printre cele mai individuale creatii ale naturii: cristale perfecte, fara a se asemana intre ele. Unele tipuri de piatre pretioase au fost pretuite din vremuri stravechi, iar altele au fost descoperite abia recent. Exista mai mult de 30 de soiuri de pietre naturale populare si mai multe pietre de colectie. De asemenea, unele tipuri de pietre naturale vin intr-o gama larga de culori.
Pietre naturale pretioase sau semipretioase sunt cele mai intens colorate materiale care se regasesc in mod natural pe pamant. Denumirile pietrelor naturale sunt sinonime cu culorile. Toata lumea cunoaste rubinul rosu, acvamarinul, turcoazul sau jadul verde, dar in zilele noastre exista o gama foarte variata de culori. Gama larga de pietre semipretioase folosite in creatiile Oxette satisfac cerintele clientilor in functie de culoarea sau stilul preferat.
AGAT: Agatul este o varietate de cuart, fiind una dintre cele mai frumos colorate pietre semipretioase din natura ce sunt formate din benzi multicolore, de cele mai multe ori concentrice. De cel mai multe ori benzile formate in piatra arata ca ochii, uneori ca niste scoici fanteziste sau chiar ca un peisaj cu copaci. Agatul a fost extrem de apreciat in antichitate, fiind purtat ca si talisman sau amuleta, ferindu-i pe oameni de febra sau pentru a potoli setea. Magicienii persani foloseau agatul pentru a potoli furtunile.
AMETIST: Violetul a fost considerat o lunga perioada de timp o culoare regala, de aceea nu este surprinzator faptul ca ametistul a fost atat de cerut de-a lungul istoriei. Ametistul, un cuart transparent mov, este quart-ul cel mai folosit in crearea bijuteriilor Oxette. Amestistul este regasit in Brazilia, Bolivia, Argentina si in unele tari din Africa. Ca si varietate de nuante, ametistul este regasit de la nuante de lila pal pana la mov inchis. Ametistul in culori pale este deseori numit “Rose de france” si este regasit in bijuteriile Victoriene. Ametistul de culoare inchisa este cel mai pretios.
ACVAMARIN: Regasit in diferite nuante de la cel mai deschis albastru pana la albastrul adanc inchis al marii – acvamarinul este o piatra cu adevarat fascinanta. Femeile din intreaga lume isi doresc aceasta piatra datorita culorii sale albastre, care se potriveste cu aproape orice ten sau culoare a ochilor, iar artistii creatori de pietre se inspira mai des din acvamarin decat din alte pietre. Acvamarinul este, de obicei, o piatra aproape fara incluziuni. Are o duritate mare (7 la 7 pe scara lui Mohs de duritate minerala) si o stralucire uluitoare. Duritatea sa mare o face sa fie o piatra destul de robusta si o protejeaza in general de zgarieturi. Fierul este substanta responsabila de culoarea din Acvamarin, iar nuantele albastre variaza de la albastru aproape alb incolor pana la albastru maro stralucitor. Unele acvamarine prezinta o nuanta usor verzuie – care este, de asemenea, considerata tipica. Clar si transparent, realizat in taieturi clasice sau moderne, Acvamarinul este intotdeauna o piatra fascinanta si frumoasa. Chiar si nefatetata sau cu numeroase incluziuni, pe care deseori designerii aleg sa le includa in mod intentionat atunci cand realizeaza taieturile, piatra este ideala pentru realizarea creatiilor unice. Uneori, designul taieturilor adauga o atractie speciala unei pietre, creand efecte speciale.
CITRIN: Citrinul este una dintre cele mai accesibile pietre semipretioase, datorita durabilitatii si disponibilitatii acestui cuart auriu. Denumirea pietrei venind din limba franceza “citron” ce se traduce lamaie, multe citrinuri au o culoare de lamaie suculenta. Citrinul, un cuart transparent se regaseste in nuante de la galben-auriu pana la portocaliu. Stralucitor si accesibil, citrinul lumineaza aproape orice stil de bijuterii, avand un efect deosebit cand este lucrat in aur galben. Citrinul este, in general, mai ieftin decat ametistul si este de asemenea disponibil intr-o gama larga de dimensiuni si forme calibrate, inclusiv dimensiuni foarte mari. Cele mai multe citrine sunt exploatate in Brazilia. Citrinul este extras in statul brazilian Rio Grande do Sul, in special din mina Serra. Deoarece majoritatea pietrelor citrin isi incep viata ca ametist care a fost incalzit pentru a-si transforma culoarea in auriu, bijuteriile citrin, precum si bijuteriile de ametist ar trebui sa fie tinute departe de expunerea prelungita la lumina puternica sau caldura. Cu aceasta precautie, bijuteriile cu citrin se vor mentine multe generatii.
CORAL: Coral este una dintre cele mai atractive pietre si aduc mereu inspiratie designerilor de bijuterii Oxette pentru a dezvolta modele fermecatoare si unice. Coralul reprezinta intruchiparea perfecta a dorului de vara, de soare si de mari indepartate. Coralii traiesc in adancimi intre trei si trei mii de metri in apa de mare, in zone ca Japonia, Taiwan si Arhipelagul Malayan, in Marea Rosie, Golful Biscaye si in jurul Insulelor Canare, dar si in nord-estul Australiei si in largul insulelor Midway. In Marea Mediterana exista recife de corali in jurul Marii Tireniene, de-a lungul coastei Sardiniei si, de asemenea, in largul coastelor Tunisiei si Algeriei, Iugoslaviei si Turciei. Ca si perlele, coralii fac de asemenea parte din categoria materialelor biologice. ste un fenomen interesant ca ambele sunt produse ale elementului apa si sunt, de fapt, legate chimic. Coralul nu este foarte sensibil, dar datorita duritatii de numai 3,5, este considerata ca fiind cea mai fragila piatra din cate exista. Produsele cosmetice, apa calda si lumina zilei stralucitoare sunt de evitat pentru coral, deoarece piatra poate fi afectata. Bijuteriile cu coral ar trebui sa fie atent pastrate si sa fie sterse cand in cand cu o carpa moale, umeda.
Hematit: Culoarea hematitului variaza de la otel sau gri pana la negru in unele forme si rosu pana la brun in forme de pamant. Uneori, patata cu culori irezistente atunci cand este intr-o forma hidratata (numita Turgite). Se regaseste in mai multe soiuri, fiecare cu propriile nume unice: Hematite Rose este un aranjament circular de cristale bladite care dau aspectul florii unui trandafir. Tiger Iron este un depozit sedimentar de aproximativ 2,2 miliarde de ani vechi, care consta din straturi alternante de hematit gri argint si jaspis rosu, chert sau chiar cu ochi de cuart tigru. Hematitul hemolitic este o formare sedimentara care are o culoare bruna rosiatica si un luciu de pamant si este compusa din granule mici rotunjite. Specularita este o piatra micacee sau fulgi, care este stralucitoare de argint gri si uneori folosita ca piatra ornamentala. Hematitul este un important minereu de fier si are culoarea rosie a sangelui (sub forma de pudra), care se foloseste bine ca pigment. Hematitul isi are numele dintr-un cuvant grecesc care inseamna sange. Superstitia veche a sustinut ca depozitele mari de hematiti s-au format din bataliile care s-au purtat si sangele care a intrat in pamant.
JAD: De mii de ani jadul este un simbol al dragostei si virtutii. Vechiul jad sculptat in China a fost ceea ce astazi numim jad nephrite: un mineral amfibolit. (Destul de interesant, cuvantul nephrite provine din cuvantul grecesc pentru rinichi, nephros, o versiune putin mai stiintifica a aceluiasi lucru.) In secolul al XIX-lea s-a descoperit ca materialul din noua lume nu era acelasi mineral ca Jad din China. Mineritul din America Centrala, o piroxena, a fost numit jadeit pentru a fi distinsa de nefritul original. Din cauza texturii sale uniforme, jadul a fost de mult timp un material preferat pentru sculptura. Forma cea mai comuna este discul plat in forma de gogoasa numit pi, care este purtat in mod obisnuit ca si colier. Jadul jadeit este cel mai pretuit pentru verdele sau viu, dar se regaseste, de asemenea, in lavanda, roz, galben si alb. Nephrite se gaseste in nuante de verde spanac mai putin intens, alb, maro si negru. Ambele pietre jadeite si nephrite sunt foarte durabile si dure, desi jadeitul este usor mai dificil decat nephrite datorita structurii sale microcristaline.
LABRADORITE: Labradoritul este cu adevarat un mineral fascinant de frumos. Acesta poate produce un joc deosebit de lumina numite labradorescenta. De obicei, culorile intense variaza de la albastru la violet pana la verde, galben si portocaliu. Efectul de culoare rezultat este cauzat de o raza de lumina care intra intr-un strat si este refractata inainte si inapoi de catre straturile mai adanci. Aceasta raza refractata este incetinita de deplasarea suplimentara prin straturi si se amesteca cu alte raze pentru a produce o raza de lumina de o anumita culoare.
Malachit: este o piatra semipretioasa foarte cunoscuta. Numele acestei pietre vine de la cuvantul grecesc pentru „nalba“, o planta verde. Dungile de culori diferite sub forma de valuri, ii confera o calitate ornamentala unica, spre deosebire de oricare alte pietre. Benzile de culoare verde deschis si verde inchis reprezinta elemental characteristic al malachitul, fiind poate, unul dintre mineralele cele mai usor de recunoscut de catre publicul larg. Multe exemplare frumoase de malachit contin combinatii speciale cu alte minerale. Astfel de combinatii sunt unele dintre sortimentele minerale cele mai colorate din lumea minerala.
Pietrele minerale: O piatra pentru a fi numita mineral trebuie sa fie: • solida. • cristalina. Acest lucru este valabil si pentru diamant, cel mai dur dintre toate substantele naturale, precum si grafit mineral, una dintre cele mai moi. Ambele sunt realizate din cristale de carbon. • anorganice. • Omogene. Substanta trebuie sa fie alcatuit dintr-un singur element, cum ar fi diamantul pe baza de carbon, sau un compus chimic unic, cum ar fi safir pe baza de oxid de aluminiu. • apare in mod natural. O substanta trebuie sa fie formata in pamant in timp si extrasa inainte de a putea fi considerata un mineral sau o piatra semipretioasa. Desi multe pietre pretioase au fost fabricate in laborator cu compozitie identica a pietrelor semipretioase minerale, acestea nu sunt considerate minerale.
Obsidianul: culoarea Obsidian“s variaza de la verde inchis la maro inchis si negru, si pot aparea, de asemenea, incluziuni de culoare aurei, verde, galben, albastru si / sau violet. Acesta este uneori gasit cu incluziuni albe (Snowflake Obsidian). Obsidianul este rezultatul lavei vulcanice care vine in contact cu apa. De multe ori lava se revarsa intr-un lac sau ocean si este racita rapid. Acest proces produce o textura sticloasa in roca rezultata. Fierul si magneziul da obsidianului tonuri de culoare de la verde inchis pana la negru. Obsidian a fost folosit de oamenii din antichitate ca un instrument de taiere, pentru arme, si in scopuri ceremoniale si era, uneori, descoperit de arheologi in cercetari. Obsidianul poate contine mici bule de aer, care sunt aliniate de-a lungul straturilor create in momentul in care lava nu era inca racita. Aceste bule pot crea efecte interesante, cum ar fi un luciu auriu, cunoscut sub numele de Obsdian lucios sau un efect de curcubeu. Incluziunile de cristale albe, mici, radial grupate in sticla neagra produc un model patat sau model de fulg, fiind numit obsidian snowflake.
Onyx: In designul bijuteriilor, cand sunt folosite pietre de culoare neagra, de regula este un onix, un cuart calcedonie, ce are o textura fina. Unele pietre onix pot prezenta diverse benzi albe sau panglici pe un fundal negru. In cazul in care straturile sunt uniforme, acest tip de onix poate fi sculptat chiar si in camee. Onyxul a fost foarte popular in randul grecilor si romanilor antici. Numele provine de la cuvantul grecesc onux, ceea ce inseamna o unghie.
Quartz: Frumosul quartz, „piatra de cristal “, folosita in cele mai vechi timpuri pentru a face bile de cristal si boluri, este astazi mai des intalnita in realizarea bijuteriilor de argint. Pietrele de cuart, cum ar fi ametistul, citrinul, Ametrinul, cuartul roz, onixul, agatele, chrysoprase, cuarul rutilat, si alte soiuri de cuarturi, sunt folosite in majoritatea creatiilor Oxette si au un pret accesibil.
Rhodonite: Rhodonite este un mineral atractiv, care este adesea sculptat si utilizat in realizarea bijuteriilor Oxette. Este numit dupa cuvantul grecesc pentru trandafir, Rhodon. Culoarea sa roz-trandafirie este distinctiva si foarte apreciata de catre colectionari. Culoarea sa variaza de la rozul cel mai des intalnit la rosu sau portocaliu si chiar negru.
Cuartul rutilat si cuartul-turmalina: In timp ce cele mai multe soiuri de cuart transparente sunt mai valoroase atunci cand nu prezinta incluziuni, unele soiuri sunt mai valoroase in principal din cauza acestor incluziuni! Cele mai populare dintre acestea este cuartul rutilat. Cuartul rutilat este un cristal transparent cu ace de aur de rutil aparand ca niste incluziuni transversale. Fiecare model este diferit, iar unele sunt incredibil de frumoase. Incluziunile sunt uneori parul lui Venus. Mai putin cunoscut este un soi numit cuart-turmalina care, in loc de rutilul auriu, are cristale de turmalina verde sau negru inchis.
Turcoaz: Turcoazul este un fosfat de cupru din aluminiu ce atinge o duritate sase, deci este considerabil mai moale decat cuartul. Ea apare in mod natural in toate nuantele, de la albastru la gri-verde. Culoarea albastra este data de cupru, in timp ce culoarea verde este data de fier sau crom. Adesea piatra prezinta niste fire ca niste vene sau pete, care pot fi maro, gri deschis sau chiar negru. Aceste modele mai mult sau mai putin regulate sunt numite panza de paianjen. Cele mai frumoase dintre turcoaze in albastru deschis se gasesc in nordul Iranului. Turcoaz este destul de rar fatetat. De obicei, acesta este realizat in forma de cabochon sau in forma de sfera. Turcoazul este o piatra semipretioasa relativ moale si, astfel, destul de sensibila. Deoarece culoarea poate disparea, de asemenea, dupa mai multe purtari, astazi chiar si cele mai calitative turcoaze primesc un tratament de ceara si unul de intarire. Aceasta procedura va face piatra mai putin sensibila si mai solida. Turcoazul trebuie ferit de produsele cosmetice, caldura si lumina naturala foarte puternica. Este recomandat sa stergeti pietrele cu o carpa moale dupa fiecare purtare.
Zircon: Varietatea mare de culori, raritatea, iar costul sau relativ scazut, face ca aceasta piatra sa fie una foarte populara si cautata. Numele probabil provine de la cuvantul persan zargun, ceea ce inseamna „de culoare aurie”. Zirconul se gaseste intr-o gama larga de culori, dar timp de mai multi ani, cel mai popular a fost zirconul incolor care arata mai mult ca un diamant decat orice alta piatra naturala datorita stralucirii si dispersiei acesteia. Zirconiul este de asemenea disponibil in culorile rosu, verde inchis, galben, maro si portocaliu.